Zirkonyum Kaplama Nedir?

zirkonyum kaplama kapak

Zirkonyum Kaplama Nedir?

zirkonyum kaplama 2

Porselen diş kaplamaları genelde metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılır. Estetik kaygısı olmadan, sadece dişi korumaya yönelik yapılan tedavilerde metal destekli porselen uygulanabilir. Estetik tedaviye ihtiyacı olan hastalar için, metal desteksiz porselen çeşidi olan zirkonyum kaplamayı öneriyoruz.

Zirkonyum kaplama uygulaması, günümüzde estetik amaçlı, en yaygın kullanılan, porselen kaplama çeşididir. Hastalarda doğuştan gelen veya sonradan oluşan renk, şekil ve ve hafif düzeyde kapanış bozukluklarını tedavi etmek için uygulanır. Zirkonyum altyapısından oluşan, üzerine porselen işlenen bu kaplama yöntemi ile hastaları istediği estetik gülüşe kavuşturmak mümkündür. Zirkonyum kaplamalar oldukça estetik bir görüntüye sahip olduğu için, genelde hastanın gülüş hattındaki dişlere uygulanır. Uzun süre kullanımı ve diş etiyle uyumu sebebiyle, hastalar genelde ön bölgelerde zirkonyum kaplama tercih etmektedir.

Zirkonyum öncesi ve sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar;
• Ağız bakımının düzenli ve doğru yapılması,
• Hastanın kendi dişleri ile yapılmaması gereken işlemleri, zirkonyum kaplama ile de yapmaması. Örn; Şişe kapağı açma, sert kabuklu yiyecekleri diş ile kırmaya çalışma vb.
• Düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek,

Bu maddelere dikkat edilmediği takdirde hastalar, olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirler. Bazı hastalar, porselen kaplamaların, çürümeyeceğini veya deformasyona uğramayacağını düşünerek, ağız bakımını ihmal edebiliyor. Bu çok yanlış bir düşünce tarzı. Porselen kaplama yapılan hastalar, ağız hijyenine dikkat etmediğinde, porselenlerde plak oluşumuna bağlı renk değişimi veya porselen kaplama altındaki taşıyıcı dişin çürümesi gibi ciddi sorunlar doğurabilir. Zirkonyum öncesi ve sonrası ağız bakımına ekstra özen gösterilmesi, dişe dik gelecek kuvvetlerden kaçınılması ve düzenli hekim kontrolü şarttır. Hastalara, zirkonyum öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken bilgiler, işlem öncesi, hekim tarafından mutlaka verilmelidir.

Zirkonyum Öncesi ve Sonrası Nasıl Bir Değişim Olur?

Zirkonyum tedavisi genelde dişlerdeki, renk, şekil ve düzen bozukluğu nedeniyle uygulanır. Bu sebeple zirkonyum öncesi ve sonrası hastalar, dişlerdeki estetik bozukluk nedeniyle kaybettikleri özgüveni, geri kazanmış olurlar.

Zirkonyum kaplama tedavisinin amaçları;
• Hastalara daha estetik bir gülüş sağlamak,
• Hastaların diş boşluklarına, implanta alternatif olarak, zirkonyum köprü ile tedavi etmek
• Hastaların dişlerindeki estetik bozukluklar nedeni ile kaybettikleri özgüveni, geri kazanmalarını sağlamak,
• Diş eksikliği nedeniyle, dişlerdeki kayma ve bozulmaları önlemek

Zirkonyum kaplamaların ömrü hastaların kullanımına bağlı değişmektedir. Bu süreçte, hastaların ağız bakımını doğru ve düzenli yapması gerekmektedir. Dişlerde oluşan plaklar, zirkonyum kaplamalara zarar verebilir. Zirkonyum kaplamaların ortalama ömrü 10-15 yıl arası diyebiliriz. Tabii, az önce bahsettiğimiz gibi, temiz kullanım ile bu süreyi 20 yıla kadar uzatmak mümkündür.
Zirkonyum tedavi sonrası, zamanla yaşın ilerlemesiyle oluşan kemik erimesi nedeniyle tedaviyi yenilemek gerekebilir. Bu süreçte var olan zirkonyumlar çıkartılır ve hastadan yeniden ölçü alınır. Zirkonyum tedavi süreci aynı şekilde ilerler.

Zirkonyum tedavi sürecini maddeler halinde inceleyecek olursak;
• RÖNTGEN VE MUAYENE: Zirkonyum kaplama yaptırmak isteyen hastaların öncelikle röntgen ile diş köklerinin sağlamlığı kontrol edilmelidir. Bunu bir binanın temeli olarak düşünebiliriz. Temel ne kadar sağlam olursa, üstüne inşa edilen bina da bir o kadar sağlam olacaktır. Bu sebeple zirkonyum öncesi ve sonrası, bir problem yaşamamak için, dişlerin kök durumları kontrol edilir. Kökleri sağlam olan tüm dişlere zirkonyum tedavisi uygulanabilir.
Muayene esnasında doktorun, hastaya detaylı bir şekilde tedavi sürecini anlatması gerekir.
• KESİM VE ÖLÇÜ SÜRECİ: Zirkonyum kaplama yapılacak dişler, öncelikle üzerine porselen gelecek şekilde küçültülür. Sonrasında hastanın ağız içerisinden manuel veya dijital ölçü alınır ve dental laboratuvara gönderilir. Bu süreçte hastalara hassasiyet oluşmaması ve günlük hayatta problem yaşamamaları için plastik, geçici dişler takılır.
• LABORATUVAR SÜRECİ: Hastadan alınan ölçü ile dişlerin alt yapısı tasarlanır. Alt yapılar zirkonyum materyalinden yapılır. Bu süreç laboratuvarın yoğunluğuna bağlı değişmekle beraber, ortalama 1 haftayı bulabilir. Dişlerin alt yapısı tamamlandıktan sonra, prova süreçleri başlar.
• PROVA SÜRECİ: Bu sürecin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. Tasarlanan altyapılarda herhangi bir problem yoksa ve diş etine uyumluysa, dişlerin rengi belirlenir. Sonrasında zirkonyum altyapıların üzerine porselen işlenir ve son halini alır. Hasta tekrar kliniğe çağırılır. Zirkonyum porselenlerde hasta ve doktor bir problem görmediği takdirde yapıştırma sürecine geçilir.
• SİMANTASYON(YAPIŞTIRMA) SÜRECİ: Zirkonyum kaplamalar öncelikle hastanın alışması için geçici olarak yapıştırılır. 1 hafta- 10 gün kontrol edilir. 1 hafta sonunda hasta herhangi bir problem yaşamadıysa daimi yapıştırıl ve tedavi süreci tamamlanmış olur.

Zirkonyum Kaplama Kaç Gün Sürer?

Zirkonyum tedavisi, implant tedavisine istinaden daha hızlı tamamlanır. İmplant tedavisindeki gibi bekleme süresi olmadan tedavi hızlı bir şekilde tamamlanır. Çok sık tercih edilmesine sebep olarak, hızlı bir tedavi olmasını gösterebiliriz. Tabii buna ek, zirkonyum materyalinin ışık geçirgenliği sebebiyle daha estetik bir görünüme sahip olması, diş eti ile uyumu da eklenebilir.
Zirkonyum tedavisi başladığı günden itibaren, genellikle ortalama 2 ila 3 seans sürüyor diyebiliriz. Bu durum hastanın taleplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir. Dişlerin istenilen hale getirilmesi ve kaplamanın diş etine tam uyumlu ve estetik bir şekilde yapılması, bazı vakalarda 5-6 seans gerektirebilir.
Zirkonyum kaplama öncelikle hastalara geçici, yani yumuşak yapıştırıcılar kullanılarak simante edilir. 1 hafta kadar deneme ve alışma süreci başlar. Bu süreçte hastaların zirkonyum kaplamalara alışabiliyor mu, çiğnemede veya konuşmada bir problem yaşıyor mu takip etmesi gerekir. Alışma süreci tamamlandığında artık dişler daimi simantasyon ile kalıcı ve güçlü yapıştırıcılar ile yapıştırılır.

Kalıcı yapıştırılan zirkonyum kaplamalar üzerinde değişiklik yapılabilir mi?
Bu durumu önlemek için hastalara deneme ve alışma sürecini uygulamayı tavsiye ediyoruz. Fakat ne kadar süre ağızda kalsa da alışamayan hastalar olabiliyor. Kalıcı, yani daimi simantasyon yapıldıktan sonra, zirkonyum porselenlerde ufak değişiklikler sağlamak mümkün. Örn; yükseklik alma, diş boylarını hafif düzeyde kısaltma, dişleri parlatma vs. Hatta bazen ufak kırıkları bile ağız içerisinde tamir etmek mümkün olabiliyor. Tabii bu, maalesef her kırık ve çatlak için geçerli olmuyor. Bu sebeple zirkonyum kaplamalara temiz bakılması ve zarar verecek hareketlerden kaçınılmasını tavsiye ederiz.

İmplant Üzeri Zirkonyum Porselen Yapılır mı?

İmplant üzerine metal destekli porselen yapılabileceği gibi, metal desteksiz, yani zirkonyum porselen de yapılabilir. Hatta implant yapılacak bölge ön bölgedeyse ve hasta yandaki dişlerin küçültülmesini istemiyorsa, implant üzeri zirkonyum porselen uygulamak, hasta için en doğru tedavi olacaktır diyebiliriz.

İmplant Üzeri Zirkonyum Porselen Nasıl Yapılır?

İmplant tedavi süreci herhangi hastada kemik kaybı durumu yok ise vidanın kemiğe yerleştirilmesi ile başlar. Vidalar kemiğe yerleştirildikten sonra, implantların kemiğe kaynaşması için minimum 3 ay iyileşme süreci devreye girer. Bu süre zarfında hastanın kontrole gelmesi gerekebilir. İyileşme süreci bittiğinde, implant üzerindeki diş eti açılarak protez aşamasına geçilir.
İmplant üzeri zirkonyum kaplamalar vidalı ve simante(yapıştırma) olarak ikiye ayrılır. Hangisinin uygulanacağına hekim karar verir çünkü bu durum diş eti seviyesiyle alakalıdır. İmlant üzeri zirkonyum kaplama kaç gün sürer diye soracak olursanız, vida sürecini saymazsak, diş üzeri zirkonyum kaplama süresiyle aynı diyebiliriz.

Kısacası; Zirkonyum kaplamalar, implant veya diş üzeri fark etmeksizin, hastaların en çok tercih ettiği, ve İnci Diş’in de hastalarını mutlu edebilmek için sıklıkla ve özenle uyguladığı bir tedavi çeşidi diyebiliriz.

    Detaylı Bilgi Almak İçin Formu Doldurun

    Ad Soyad

    Cep Telefonu

    Mesajınız

    whatsapp logo
    X

    İnci Diş
    Çevrimiçi

    Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇