Diş Teli Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Diş-teli-Kapak

Diş Teli Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Diş teli 2

Gülümseme, bir insanın kişisel estetiğini ve kendine güvenini etkileyen önemli bir faktördür. Ancak düzensiz dişler, ısırma sorunları veya çene bozuklukları gibi ağız sağlığı sorunları, birçok insanın gülümsemesini olumsuz etkilemektedir. Diş teli veya ortodontik tedavi, bu tür sorunların düzeltilmesine yardımcı olan etkili bir tedavi yöntemdir. Diş telleri dişlerin bozukluklarını düzelterek daha sağlıklı ve estetik açıdan daha iyi görünen dişlere sahip olmanızı sağlar.

Diş Teli Nedir?

Dişe tel takma, dişlerin pozisyonunu düzeltmek ve çene sorunlarını gidermek amacıyla kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Diş teli, metal teller, bağlantı telleri ve braketlerden oluşur. Braketler, her dişin üzerine yapıştırılarak tellerle bağlanır. Bu sistem, dişleri yavaşça bir şekilde istenen konuma taşır ve böylelikle dişler daha estetik ve sağlıklı görünür.

Diş Teli Neden Gerekli Olabilir?

Diş telleri birçok nedenle gerekebilir:

Düzensiz Çapraşık Dişler: Diş teli, ortodontik tedavi çapraşık dişleri düzeltmek için kullanılmaktadır.

Diş Arası Boşlukları: Diş teli, dişler arasında ki ara boşlukları kapatmak ve dişlerin birbirine daha yakın olmasını sıralı bir şekilde durmasını sağlamak için kullanılabilir.

Çene Eklem Sorunları: Diş telleri, ısırma sorunlarını düzeltebilir ve kapanış sorunlarını gidermek için kullanılır. Aynı zamanda yapı bozukluklarını da düzeltmektedir.

Diş Teli Türleri

Metal Teller: Metal teller, en yaygın kullanılan diş teli çeşididir. Metal teller, paslanmaz çelikten yapılmıştır ve dişlerin üzerine yine paslanmaz çelikten yapılmış braketler ile bağlanır. Bu teller dayanıklıdır ve tedavi süresince dişlerin düzeltilmesine yardımcı olur. Görünür oldukları için estetik açıdan dezavantajlıdırlar. Tel üzerlerine takılan lastikler mevcuttur ve kişi bu lastikleri istediği renkte seçip kullanabilir. Diş telleri renkleri sayesinde hasta tedavi sürecini biraz daha estetik açıdan eğlenceli geçirebilir. Özellikle çocuk hastalarda renkli diş teli süreci iyi geçirmelerine sebep olmaktadır.

Seramik Teller(Şeffaf diş teli): Seramik teller ve Şeffaf diş teli, daha estetik bir seçenektir diyebiliriz. Seramik teller ve şeffaf diş telleri, doğal diş rengine daha yakın olduğu için daha az gözle görünmektedir. Bu nedenle estetik kaygıları olan insanlar için tercih edilen bir seçenektir. Ne yazık ki metal tellerden daha kırılgandır ve daha fazla bakım gerektirmektedir. Diş teli braket işlemi seramik tellerde de uygulanmaktadır.

Lingual Teller: Lingual teller, dişlerin arkasına (dil tarafına) yerleştirilen tellerdir. Bu nedenle dışarıdan görünmezler. Estetik açıdan avantajlıdırlar, ancak bazı hastalar için konfor konusunda zorluklar oluşturabilirler. Aynı zaman da tedavi ilerlemesi de ön bölgeye takılan tellerin uyguladığı tedaviden daha yavaş ilerler diyebiliriz.

Şeffaf plak (Invisalign): Invisalign veya şeffaf plak, şeffaf plaklar kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir Bu plaklar, hastanın dişlerini yavaşça hareket ettirir ve istenilen sonuca ulaşana kadar plaklar hekimin belirlediği şekilde periyodik olarak değiştirilir. Görünmez oldukları için estetik açıdan çok tercih edilirler. Bir diğer adı da görünmez diş teli diyebiliriz.

Mini Diş Telleri: Mini diş telleri, metal diş tellerine benzer ancak daha küçüktürler. Braketler ve teller daha kompakt ve estetik açıdan daha az belirgindir. Özellikle ön dişlerin düzeltilmesi için kullanılmaktadır. Çok yaygın değildir.

Çıkarılabilir Diş Teli (Aparey): Bazı ortodontik tedaviler için çıkarılabilir diş telleri kullanılır. Bu teller, çene sorunlarının düzeltilmesine yardımcı olur ve yemek veya diş temizliği sırasında çıkarılabilir. Bu, kullanıcıya daha fazla kontrol sağlar, ancak disiplin gerektiren bir tedavi yöntemidir. Genellikle çocuklarda gelişim açısından kullanılan bu yöntem bazen yetişkin hastalarda da kullanılmaktadır.

Dişe Tel Takma, Çıkartma İşlemi Ve Tedavi Süreci

Öncelikle dişerler de var ise dolgu, kanal tedavisi veya çekim işlemleri yapılır yani dişler de çürük olmayacak şekilde sağlıklı hale getirilir. Dişler temizlenir ve diş teli braketleri dişlere yapıştırılır. Metal teller veya diğer teller braketlere bağlanır. Braketlerin üzerlerine lastikler geçirilir. Bu işlem genelde yarım saat 45 dakika kadar sürmektedir. İstenen tedavi süresi boyunca düzenli olarak kontrol ziyaretleri yapılır. Diş teli takılı iken bazen kapanış sorunundan dolayı hastalara gün içerisinde takıp çıkarmaları için lastikler de verilmektedir her hasta için geçerli olmayabilir bu durum. Diş telleri çıkarıldığında, retainer (sabitleyici) adı verilen bir tel dişlerin arka bölgelerine sabitlenir. Bu, dişlerin yeni pozisyonlarını korumaya yardımcı olur. Diş teli sonrası özellikle geceleri takılan şeffaf SX plaklarda yapılmaktadır dişlerin yeni formunun korunmasını sağlar.

Diş Teli Tedavisinin Süresi ve Ağrı Durumu

Diş teli

Diş teli tedavisinin süresi, kişinin diş yapısına ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Tedavi süresi genellikle 1 ila 3 yıl arasında değişir. Farklı özel hastalarda tedavi daha uzun sürebilir.

Diş teli takıldığında ve ayarlandığında hafif ağrı veya rahatsızlık hissi yaygındır. Ancak bu rahatsızlık genellikle ilk birkaç gün içinde azalır. Yumuşak yiyecekler tüketmek ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak ağrıyı hafifletebilir. Diş telleri yanak veya dil bölgesine temasta bulunduğundan o bölgelerde ağız içi yarası yapabilir. Bu durumu engellemek için ağız içinde kullanılan mum hastaya verilir ve hasta rahatsızlık hissettiği bölgede mum uygulayabilir.

Diş Teli Tedavisinde Ağız İçi Bakımı

Diş telleriyle birlikte, ağız hijyenine daha fazla özen göstermek önemlidir çünkü diş teli takıldığında çürüme lekelenme çok daha hızlı ilerlemektedir. Dişleri temiz tutmak, diş çürümelerini ve diş eti sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Diş fırçası, diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız gargarası kullanımı, diş teliyle birlikte bakımın önemli bir parçasıdır. Düzenli bakım tedavinin de hızlı ve sağlıklı ilerlemesini sağlamaktadır.

Diş Teli Tedavisinde Beslenme

Sert ve Yapışkan Yiyeceklerden Kaçınılmalı: Sert veya yapışkan yiyecekler, diş tellerine ve braketlere zarar verebilir. Bunlar arasında cips, karamel, sakız, sert şekerler, sert kuruyemişler, dondurma, sert ekmek kabuğu vb. bulunmaktadır. Bu tür yiyecekleri tüketmek yerine daha yumuşak ve dişe ve diş teline zarar vermeyen alternatifler tercih edilmelidir.  Aynı zamanda Et veya tavuk gibi protein ürünlerini diş teli tedavisi sırasında daha yumuşak şekilde tüketmeye çalışılmalıdır. Etleri doğru şekilde dilimleyip, pişirilmiş veya haşlanmış tavuk, balık, kıyma gibi seçenekleri tercih edilebilmesi daha doğru olacaktır.

Meyve ve Sebzeler Tercihi: Taze meyve ve sebzeler, diş teli tedavisi sırasında sağlıklı bir seçenektir. Ancak, elma ve havuç gibi sert meyve ve sebzeleri keserken dikkatli olunması gerekir ısırma koparma yapmadan küçük parçalara bölerek yemek daha sağlıklı olacaktır.

Düzenli Temizlik: Diş telleri ve braketler yiyecek parçacıklarının sıkışmasına neden olabilir, bu nedenle düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve diş aralarını temizlemek için diş ipi veya ara yüzey fırçası kullanılması gerekmektedir.

Asitli İçecek Tüketimi: Gazlı içecekler, narenciye suyu ve asitli içecekler diş mineye zarar verebilir ve lekelenmelere yol açabilir. Bu tür içeceklerden kaçınılması gerekir veya pipet kullanarak içmeyi tercih edilebilir.

Su Tüketimi: Bol su içmek, ağız hijyeninizi destekler ve yiyecek kalıntılarını temizler.

Diş Kontrollerinin İhmal Edilmemesi: Diş teli tedavisi sırasında düzenli olarak diş hekiminize kontrole gitmeyi unutmamak gerekir. Diş teli tedavisi ilerlemesini izlemek ve gerektiğinde ayarlamalar yapmak tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Hekimin belirlediği tarihler arasında kontrolleri aksatmamak gereklidir.

Tel Tedavisi Sonrası Sonuç

Diş telleriyle yapılan tedavi sonunda dişlerin düzeltilmesi, daha sağlıklı bir ağız yapısı ve güzel bir gülümseme elde edilmesine yardımcı olur. Kişinin ağız içi sağlığı iyileşir, kendine güveni artar bu durumda sosyal hayatı değişir.

Diş Teli Fiyatları 

Diş telleri farklı şekildedir ve her tedavinin maliyeti farklıdır. Ortodontik tedavilerin fiyatları genelde kişiye uygulanacak tedavi yöntemine, tedavinin sürecine dişlerin çapraşık veya ayrıklığına takılacak diş teline göre değişkenlik gösterir her kliniğin de kendine göre fiyat politikası vardır bu yüzden diş teli fiyatlandırmaları ile ilgili fiyat bilgisi girişi yapamamaktayız.

Tedavi Süresi Planı Ve Süreci

Diş teli tedavisinin süresi, planı ve süreci maliyeti etkileyen önemli faktörlerden biridir. Daha karmaşık veya uzun süreli tedaviler genellikle daha yüksek maliyetlere sahiptir. Tedavi süresi kişinin dişlerinin mevcut durumuna ve hedeflenen sonuca bağlı olarak değişir.

İlave Tedaviler ve Tedavi Öncesi Bakım 

Diş teli tedavisinin yanı sıra, bazen ek bakım gerekebilir. Tel tedavisinden önce dişlerdeki çürüklerin de tedavi olması gerekir aynı zaman da diş taşı temizliği veya öncesinde çekilmesi gereken diş çekimi yapılabilir, bu yüzden bunun gibi ilave tedavilerin maliyetleri olabilir. Bu maliyetleri de hesaba katmak önemlidir.

Tedavi Planı ve Doktor Seçimi

Tedaviyi sağlayacak uzmanın deneyimi ve uzmanlığı, çok önemlidir ve maliyeti etkileyebilir. Daha deneyimli veya ünlü bir ortodontist daha yüksek fiyatlar talep edebilme durumu olabilir. Tedavi planlaması karmaşık ise bu da tedavinin yüksek maliyetli olmasını sağlar.

Ödeme Seçenekleri

Birçok ortodontik klinik, tedavi maliyetlerini verilen fiyatlandırma üzerinden ilk bir peşinat şeklinde kalanını tedavi sürecine bölerek taksitler halinde ödeme seçenekleri sunar. Bu, tedavinin maliyetini daha kolay ödenir hale getirmektedir.

Diş teli Faydaları

1)Diş telleri, dişlerin düzeltilmesine yardımcı olur ve düzgün bir diş yapısı oluşturur. Bu, dişlerin daha estetik görünmesini sağlar ve kişinin gülümsemesini iyileştirir.

2)Diş telleri, alt ve üst çene uyumunun düzeltilmesine yardımcı olabilir. Bu, eklem sorunlarına ve çiğneme güçlüklerine çözüm sağlamaktadır.

3)Düzgün hizalanmış dişler, diş eti sağlığını iyileştirir ve dişlerin daha kolay temizlenmesine yardımcı olur. Bu da diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları riskini azaltmaktadır.

4)Diş problemleri, konuşma ve yutma sorunlarına neden olabilir. Diş telleri, bu tür sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

5)Diş telleri, bazı çene ve baş ağrılarını, çiğneme sorunlarını ve çene eklemi ağrılarını azaltabilir. Kapanış problemi düzelen hastalarda eklem sorunları da giderilmiş olur.

6)Düzgün dişlere sahip olmak, bir kişinin kendine güvenini artırabilir ve sosyal ilişkilerinde olumlu etkiler yaratabilir.

7)Diş telleri, diş problemlerinin gelecekte daha ciddi sorunlara yol açmasını engellemektedir. Erken yaşta tedavi hastanın ilerideki sağlık sorunlarını engeller.

8)Gülümseme düzeltilmiş dişlerle daha estetik hale gelir, bu da bir kişinin dış görünüşünü iyileştirir aynı zamanda dudak formunu da düzeltmiş olur.

9)Düzgün hizalanmış dişler, diş fırçalama ve diş ipi kullanımını kolaylaştırır, bu da ağız sağlığını artırır.

Diş telleri, birçok kişi için daha sağlıklı bir ağız yapısı ve estetik bir gülümseme elde etmelerine yardımcı olan etkili bir tedavi yöntemidir. Diş teli takılması gerekip gerekmediği konusunda bir diş kliniğine giderek ortodonti  uzmanına danışmak önemlidir. Diş telleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturmak uzman ortodontistlerimizle görüşmek için İnci Diş kliniklerimize bekleriz.

    Detaylı Bilgi Almak İçin Formu Doldurun

    Ad Soyad

    Cep Telefonu

    Mesajınız

    whatsapp logo
    X

    İnci Diş
    Çevrimiçi

    Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇