Porselen Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş Kaplama Nedir? Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Porselen Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli sebeplerle madde kaybına uğrayan dişlere ve ya estetik bozukluklar için dişlerin üzerlerine farklı maddelerden yapılan restorasyon işlemlerine diş kaplaması denir. Çürük, kırık veya travma sebebi ile dişte oluşan madde kaybının dolgu ve ya dolgu ile tedavisi yeterli olmadığı durumlarda, estetik olarak dişlerin görüntüsünün değiştirilmesinde ve eksik dişlerin tamamlanması sebebi ile de uygulanabilir.

Dişlerin üzerine kaplama gelmesi için, öncelikle dişler aşındırılır. Bu işlemin miktarı yapılacak kaplamanın cinsine ve estetik beklentiye göre değişiklik gösterebilir. Belirli kaplama çeşitlerinde, dişlerden hiç aşındırma yapmadan ve ya dişlerin ön bölgesinden çok az aşındırma yapılarak uygulanabilir.
Kaplama tedavisi için kullanılan materyaller, metal ya da ametal özellikte olabilir. Alt yapı malzemesi olarak metal ya da estetik yönü baskın olan materyallerin üzerine seramik işlenmekte ve hem doğal hem estetik bir görünüm hedeflenmektedir. Laboratuvar ortamında hazırlanan kaplamalar, dişlere hiçbir şekilde zararı olmayan yapıştırıcılar ile simante edilir. İmplant üzeri kaplamalarda ise bazen yapıştırıcı kullanmadan vida ile sabitlemek mümkündür.

Laboratuvar ortamında bazen el işçiliği ile yapılan bazen de özellikle son zamanlarda CAD-CAM teknolojisi ile el sürmeden hazırlanan bu kaplamaların kullanım süresi, ortalamam 10-15 yıl diyebiliriz. Tabii bu sürecin uzaması ve ya kısalması hastanın ağız hijyenine verdiği önem ve diş çevresindeki dokuların zamanla değişen uyumu ile doğrudan orantılıdır. Hastalar kaplama işleminden sonra ağız hijyenine dikkat etmeli ve düzenli doktor kontrollerine gitmelidir.
Çürük diş kaplamalarında, öncelikle dişteki çürük, dolgu ve ya kanal tedavisi hatta gerekirse fiber post işlemi ile tedavi edilir. Sonrasında kaplama uygulamasına geçilebilir. Fakat dişte çürük olmadığı durumlarda, estetik ve doğal diş görüntüsü isteyen hastalara zirkonyum kaplama, lamine veya empress dediğimiz kaplama çeşitleri uygulanabilir.

Tek Diş Kaplama Nasıl Olur?

Tek diş kaplamalar genelde dişi korumak amaçlı yapılan kaplamalardır. Dişte ciddi miktarda madde kaybı varsa, dolgu ve ya kanal tedavisi sonrası dişe kaplama yapmak gerekebilir. Yaptırmadığınız taktirde, dişin kalan yapısı, üzerine koyulan dolguyu taşımakta güçlük çeker ve zamanla kırılabilir. Kaplama yapılacak arka bölgede yani gülüş hattının dışında kalıyorsa metal destekli porselen tercih edilebilir yalnız ön bölgede, yani gülüş hattında yer alıyorsa daha estetik, doğal görünümlü bir kaplama tercih etmeniz gerekir.
Metal destekli porselenlerde alt yapı metal olduğu için, diş etinize metal yansıması olacaktır. Bu da dişte estetik algıların dışında kalır. Bu sebeple genelde arka bölgelerdeki dişlere uygulanır. Zirkonyum veya empress kaplamaları, hastanın kendi dişiyle birebir uyum içerisinde uygulamak mümkün olduğu için, ön bölgede tercih edilmesi daha doğrudur.

Diş Kaplama Kaç Saat Sürer?

Kaplama dişlerin yapılabilmesi için öncelikle dişleri, üzerine porselen gelecek şekilde aşındırmak gerekir. Küçültülen dişlerden manuel ve ya dijital ölçü alınır ve ölçüler laboratuvara gönderilir. Dişlerin altyapısı hazırlanmaya başlar. Bu süreç laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Kaplamalar hazırlandığında, hasta kliniğe tekrar gelir ve alt yapı prova edilir. Provada, yapılacak kaplamanın diş etiyle uyumuna bakılır. Herhangi bir problem olmadığı taktirde, bitim sürecine geçilir. Alt yapının üzerine porselen işlenir ve kaplama son halini alır. Dişe zarar vermeyen yapıştırıcılar ile simante edilir(yapıştırılır).

Diş kaplama süresi yapılacak kaplama çeşidine ve ya adedine göre de değişebilir. Tek diş kaplamalarda direkt bitim yapılabilirken, kaplama sayısı arttıkça birkaç prova seansı yapmak gerekebilir.

Doğal Diş Kaplama Nedir?

Diş sağlığı ve güzelliği, kişisel özgüven için çok önemlidir. Ancak zamanla, çürükler, renk değişimleri veya travmalar nedeni ile dişlerde sorunlar oluşabilir. Bu noktada, doğal diş kaplama, estetik ve fonksiyonelliği bir araya getiren mükemmel bir çözümdür.
Doğal diş kaplama, porselen veya kompozit malzemelerin diş yüzeyine yapıştırılmasıyla gerçekleşir. Bu kaplamalar, diş rengi ve formu göz önüne alınarak kişiye özel olarak hazırlanır, bu nedenle sonuç oldukça doğal ve estetik bir görünüme sahip olur.
Bu yöntemin bir diğer önemli avantajı ise diş fonksiyonlarını desteklemesidir. Kaplama, ağız yapısına uygun şekilde tasarlanır ve kişinin doğal dişleriyle uyumlu hareket eder. Yemek yeme, konuşma gibi günlük aktivitelerde sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Doğal diş kaplama, estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirirken aynı zamanda dayanıklı bir çözüm sunar. Uygun bakım ve temizlik ile kaplamaların ömrü uzun yıllar sürebilir.
Doğal diş kaplama, diş estetiği ve fonksiyonelliğini restore etmek isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Profesyonel bir diş hekiminin gözetiminde yapılan bu işlem, sağlıklı ve estetik bir gülümsemenin en iyi çözümüdür.

Diş Kaplama Çeşitlerini İnceleyecek Olursak;

1-Metal Destekli Porselen Kaplama
Bu yöntemde dişin ölçüsü alındıktan sonra ölçüye uygun metal altyapı oluşturulur. Hastanın dişinde prova edilen altyapı uyumlu ise, diş teknisyeni, alt yapı üzerine porselen işler. Cilası yapılan kaplama hastanın dişine yapıştırmaya hazır hale getirilir. Arka bölgelerde sıklıkla tercih edilir.

2-Tam Seramik Empress Kaplama
Tek diş kaplamalarda uygulanan bu teknik, metal destekli kaplamadan farklı olarak ön bölgedeki tek dişe uygulanabilir.

3-Zirkonyum Porselen Kaplama
Birden fazla avantajı bulunan bu kaplama tekniği, en çok estetik görünüm sağlaması amacıyla tercih edilir. Hastaların doğal dişine en yakın kaplama çeşidi zirkonyum kaplamalardır. Diş etiyle uyumu da oldukça iyi olduğu için ön bölgelerde sıklıkla tercih edilir.

4-Laminate Veneer Kaplama
Diğer kaplama çeşitlerinden farklı olarak lamine kaplamalar dişin sadece ön bölgesine uygulanır. Yaprak diş olarak da bilinen lamine kaplamalar, son zamanlarda en sık tercih edilen kaplamalar çeşididir. Dişin görüntü olarak mükemmel olmasını sağlar.

5-Kompozit Laminate Veneer Kaplama
Tam anlamıyla bir kaplama çeşidi olmayan bu teknik, daha çok dişe dolgu malzemeleri yapıştırılmasıyla uygulanır. Hafif düzeyde ayrık dişlerin arasındaki boşluğun doldurulmasında ve kırık, çatlak dişlerin onarımında uygulanan yönteme Kompozit Laminate Veneer Kaplama denir.

    Detaylı Bilgi Almak İçin Formu Doldurun

    Ad Soyad

    Cep Telefonu

    Mesajınız

    whatsapp logo
    X

    İnci Diş
    Çevrimiçi

    Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇