Kanal Tedavisi Nedir?

kanal tedavisi nedir

Kanal Tedavisi Nedir?

kanal tedavisiEndodonti tedavisi yani kanal tedavisi çürümüş veya enfekte olan dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Her çürümüş dişe kanal tedavisi uygulanmaz kanal tedavisi işlemi çoğunlukla dolgunun yeterli olmadığı zamanlarda dişte enfeksiyon var ise şiddetli ağrılara sebep oluyorsa kanal tedavisi işlemi yapılmaktadır. Kanal tedavisi aynı zamanda çekim yapılmadan önceki son tedavi yöntemidir de diyebiliriz.

Dişte meydana gelen çürükler zamanında tedavi edilmezse eğer çürük derinlere doğru ilerler ve dişte bulunan sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması kişinin şiddetli diş ağrısı yaşamasına neden olabilir, dişte kararma, sıcak ve soğuğa hassasiyet gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zaman kanal tedavisi olacak dişler özellikle geceleri şiddetli ağrılara yol açmaktadır. Çoğu zaman zonklama şeklinde olan bu ağrılar, bazen de hiç hafiflemeden ilerleyene ağrılara sebep olmaktadır.

Dişlerin dış kısmında sert olan mine dokusu, iç kısmında ise diş kökü boyunca uzanan damar ve sinir dokusundan oluşan bir boşluk yer alır. Dişe hem canlılık hem de hayat veren dokular, dişin merkezindeki bu boşlukta yer alan ve pulpa adı verilen damar ve sinirlerdir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku yani pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan boşluk yapay sinir dokusu ile doldurulur.

Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, fakat çıkarılması kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçer. Bu sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Kanal tedavisi yapılan diş, canlılığını yitirir ve diş o bölgede sadece bulunana kemiği korumaya yardımcı olup çiğneme görevini devam ettirir. Fakat canlılığını yitiren diş kırılmaya ve renk değiştirmeye oldukça müsaittir bu yüzden üzerine kaplama yapılması önerilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından gerçekleştirilebilir. Endodonti bölümü kanal tedavisinde uzmanlık yapan diş hekimlerin bölüm adıdır.

  • Kanal tedavisinde ki ilk aşama röntgen çekilip dişin neden kanal tedavisi yapılması gerektiği öğrenilir yani çürüğün ilerleme durumuna enfeksiyon bulgusuna bakılarak tedaviye gereken teşhis konulur.
  • Diş hekimi dişin yakınındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Bazı vakalarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak birçok diş hekimi hastanın rahatlaması ve prosedürün daha düzgün uygulanması için bölgeyi uyuşturur.
  • Tedavi yapılırken dişe tükürük gelmemesi çok önemlidir özellikle işlem yapılan dişin çevresi tamamen kuru olmalıdır. Bunun için diş doktoru o bölgeye aparey yani lastik tabakası yerleştirebilir veya pamuk yardımı ile o bölgeyi kuru tutabilir.
  • Diş hekimi bunun ardından kök kanalına ulaşabilmek için bir erişim deliği açacaktır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır. Temizleme işlemi kök kanal törpüleri (El Eğesi) kullanılarak gerçekleştirilir.
  • Dişteki çürümüş sinir dokusu ve pulpa dişten çıkarılıp dişin içi temizlendikten sonra endomotor adı verilen bir alet ile dişteki kanallar genişletiliyor.
  • Dişin kanal boyları ölçülerek, dişin içine yerleştirilecek yapay sinir dokuları hazırlanır.
  • Buradan çıkan mikro kalıntılar düzenli olarak temizlenir. Dişin iç kısmı iyice temizlendikten sonra dişin kanalları enjektör ile yıkanır daha sonra ince pamuk yardımları ile dişin kanalları kurutulur.
  • Kurutulan diş kanallarına yapay sinir dokuları yerleştirilir. Daha üst dolgusu yapılarak dişin tedavisi bitirilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kanal tedavisi bitene kadar ve bittikten sonra sert veya kabuklu yiyecekleri ısırmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü kanal tedavisi yapılan diş kırılmaya yatkın olur. Canlılığını yitiren diş yani kanal tedavili dişler zamanla kırılmaya çok daha yatkın olur bu sebeple kesinlikle kanal tedavili dişe çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Günlük diş temizliğine aksatmadan devam etmek önemlidir. Dişlerin hassasiyeti de göz önünde bulundurularak dairesel hareketlerle ve nazik bir şekilde dişlerin günde en az 2 kere fırçalanarak temizlenmesini sağlamak gerekir. Günlük diş temizliğini aksatmamak, hem kanal tedavisi sonrası için hem de genel ağız sağlığı için şarttır.
  • Kanal tedavisi sonrası olası enfeksiyonların da önüne geçmek için günde en az 1 defa diş ipi kullanmak gerekir
  • Tedavi sonrasında yapışkan ve şekerli gıdaların tüketiminin bir süreliğine azaltılması önerilir. Şekerler diş çürüklerin en önemli nedenlerindendir.
  • Endodontik tedavi sonrasında eğer hekiminiz size ilaç önerdiyse önerilen ilaçlar veya ağız gargaraları düzenli kullanılmalıdır.

Kanal tedavisi İşlemi Neden Yapılır?

kanal tedavisi nedirBir dişin siniri ya da pulpası, dişte meydana gelen ilerlemiş çürükler, dişin kırılması veya travma alması sebebi ile kanal tedavisine gidilir. Dişin hasar alan pulpası ya da siniri parçalanır, böylece bakteriler kök kanalı içine girerek çoğalır.

Bakteriler ve diğer çürümüş kalıntılar enfeksiyona veya diş apsesine neden olmaktadır. Apse, iltihap dolu bir keseciktir ve enfeksiyon dişin kök uçlarının sonuna kadar yayıldığında oluşmaktadır. Dişte meydana gelen apse kişinin şiddetli ağrı çekmesine sebep olmaktadır. Apse, kök kanalında bir enfeksiyona neden olmasının yanı sıra yüze, boyuna veya başın diğer bölgelerine yayılabilen şişme, diş kökü çevresinde kemik kaybı ve diş ile yanakta drenaj sorunlarına da yol açabilir.

Apseli dişin tedavisinin en kısa süre içinde yapılması kişinin yaşam kalitesine devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Diş ağrısının özellikle geceleri daha fazla ortaya çıkmasıyla birlikte kişinin uyku kalitesi etkilenir ve gün içinde dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Kanal Tedavisi Olan Diş İltihaplanırsa Ne Yapılmalıdır?

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra eğer tedavi başarısız olduysa dişin köklerinde enfeksiyon yani iltihaplanma meydana gelebilir eğer bu durum olduysa enfeksiyon ileri derecede değilse kanal tedavisi tekrarı (retraitement) yapılarak tedavi tekrarlanabilir ve oluşan iltihap tedavi edildikten sonra belirli sürede kontrollere gelinerek iltihabın geçip geçmediği takip edilir. Bazı durumlarda antibiyotik kullanımı da önerilmektedir. Kanal tedavili diş iltihaplandıysa eğer endodonti bölümüne gidilmesi gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Her ne kadar kanal tedavisi ağrılı bir tedavi olarak bilinse bile, normal bir dolgu işleminden daha fazla ağrıya ve acıya yol açan bir işlem değildir. Hissedilen acı, ağrı ve hassasiyet zaten mevcut olan iltihap ve enfeksiyondan kaynaklanır. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra ilk 3 gün özellikle kök ucunda bir hassasiyet olacağı için normal seyirde ilerleyen bir ağrı olabilir ağrı kesiciler ile hafifleyen bir ağrıdır ve 3 günden sonra yavaş yavaş geçecektir.

Kanal tedavisi kaç günde iyileşir?

Kanal tedavisinin tamamlanmasını takip eden ilk birkaç gün boyunca, özellikle de temizlenmiş bir enfeksiyon durumu mevcut ise bölgedeki dokuda hassaslık olabilir. Özellikle enfeksiyon olan dişler bir süre hekim tarafında aralıklı kontrollere gelinerek bakılır ve enfeksiyon küçüldüğünde tedavinin başarı oranı görülmüş olur.

Endodonti Kanal tedavisi Fiyatları Nelerdir?

Dişte kanal tedavisi ücretleri genelde dişin durumuna bağlı olarak değişmektedir. Kanal tedavisi ve dolgu fiyatı alabilmek için diş hekime görünmek gereklidir.  Kanal dolgu fiyatları, özel kliniklerde kanal tedavisi ücretleri, kanal tedavisi ne kadar gibi soruları cevaplamak çok mümkün değil çünkü her kliniğin kendisine ait bir fiyat politikası vardır. Kanal tedavisi fiyatlarını öğrenebilmek için diş hekime gidip muayene olmak gerekmektedir çünkü diş kanal tedavisi ücretleri dişlerin özellikle köklerine bağlı olarak değişir. Enfeksiyonlu ve kanallarında sorun olan dişlerde aynı zamanda çoklu kanallarda fiyatlar yükselen bilmektedir.

    Detaylı Bilgi Almak İçin Formu Doldurun

    Ad Soyad

    Cep Telefonu

    Mesajınız

    whatsapp logo
    X

    İnci Diş
    Çevrimiçi

    Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇